SUITE DE VERGES, 2000 - 2002

 

El Dijous Sant, dia 20 d'abril del 2000, Rodríguez-Amat va copsar les impressions viscudes directament dels preparatius de la representació de la Passió de Crist, així com de la la Processó de Verges. Amb la seva retina i les cameres fotogràfiques va poder captar els diferents aspectes dels quadres de la Passió i, posteriorment, vestit amb una túnica, es va poder submergir a través dels carrers d'aquesta població baix empordanes en el món ple d'imatges, tenebres i sons de la Processo de Verges.

Les més de 500 impressions fotogràfiques que Rodríguez-Amat va poder captar i les vivències viscudes aquella nit, li van permetre d'iniciar tot seguit un conjunt d'obres: dibuixos, pintures i fotografies, sobre la temàtica del Dijous Sant de Verges.

De la mateixa manera, el Dijous Sant de l'any 2001, Rodríguez-Amat va poder endinsar-se novament en el món vergelità i en la seva tradicional nit màgica. Les imatges fotogràfiques, conjuntament amb totes les percepcions visuals, li han permès entre l'abril del 2000 i el mes de març del 2002 realitzar la sèrie d'obres, intitulades ple propi artista; Suite de Verges.

 

DIBUIXOS I PINTURES

El dia 20 d'abril del 2000, Rodríguez-Amat, vestit amb una túnica, va poder endinsar-se a través dels carrers de Verges en la nit màgica del Dijous Sant d'aquesta població baix empordanesa. Aquest fou el punt de partida d'una sèrie d'obres que, sota el títol Suite de Verges, l'artista va realitzar entre aquell mateix dia i finals del mes de febrer del 2002. Gairebé dos anys en els quals la temàtica de quasi tota l'obra artística de Rodríguez-Amat es basà en el Dijous Sant vergelità. La representació de la Passió de Crist, la Processó pels estrets carrers d'aquella població i, sobretot, la Dansa de la Mort, han permès Rodríguez-Amat de crear 239 obres entre dibuixos, pintures, fotografies i estudis preparatoris. El conjunt de tota la Suite de Verges es compon així de 38 pintures, 71 dibuixos i 41 fotografies a més de 89 estudis preparatoris.

Per a ell, la temàtica vergelitana no ha estat més que un punt de partida a la qual no s'ha sotmès mai. La Suite de Verges no és en cap moment una representació gràfica del que realment passa a Verges el Dijous Sant. La Suite de Verges és l'expressió personal d'una visió pròpia del Dijous Sant vergelità. Les imatges no són doncs la representació directe i fotogràfica d'una realitat visual. La Suite de Verges és la interpretació personal d'unes vivències personals, traduïdes en imatges plàstiques.

 

Suite de Verges, 1

2000 / Suite de Verges 1/ Llapis sobre paper / 76 cm x 56 cm

 

 

 

Suite de Verges, 7

2000 / Suite de Verges 7 / Llapis sobre paper / 76 cm x 56 cm

 

 

Suite de Verges, 28

2000 / Suite de Verges 28 / Tècnica mixta sobre paper / 112 cm x 76 cm

 

 

Al llarg d'aquests gairebé dos anys, els estats d'ànim de l'artista han quedat plasmats en les obres d'aquesta sèrie. La Passió de Crist, la Processó, la Dansa de la Mort de Verges no conformen una tragèdia, es tracta de l'expressió de tot un poble que es transmet a tots els visitants al llarg de les gairebé déu hores que dura tot el que podríem anomenar espectacle. La Suite de Verges és quelcom diferent, lluny de donar una representació fotogràfica de tot el que passa, Rodríguez-Amat, inspirant-se en les imatges visuals a més de les imatges fotogràfiques que va poder captar la nit del 20 al 21 d'abril del 2000 i la nit del 12 al 13 d'abril del 2001, ha creat un món personal en el qual, tot i que la temàtica pertany al món vergelità, les imatges prenen aquí entitat pròpia com a obra artística.

A la Suite de Verges, els esquelets dansen, però no ho fan al ritme i amb el moviment dels esquelets vergelitans.

 

Vergelian country / Suite de Verges, 83

2001 / Vergelian country / S. de V. 83 / Llapis sobre paper / 76 cm x 56 cm

 

 

 

Les imatges de la Suite de Verges són formes lliures, creuant-se i interseccionant-se de manera que esdevenen una realitat independent d'aquella. És per tot això que la Suite de Verges és l'expressió artística i personal d'un pintor que ha sabut captar aquella realitat màgica per a interpretar-la en un conjunt d'obres de forma purament personal.

Suite de Verges 62

2001 / Suite de Verges 62 / Llapis sobre paper / 100 cm x 70 cm

 

 

 

Hi ha obres realitzades amb una tècnica molt acurada, sentint lentament l'acte creatiu, treballant a poc a poc, estimant les formes i els colors, d'altres però, han estat realitzades amb l'apassionament visceral que impulsa el desig creatiu a la mà. És per tot això que no hi ha una unitat en tota la sèrie, ja que ni les tècniques emprades, ni les característiques dels suports han estat sempre els mateixos al llarg de la realització de totes les obres. I, no tan sols la tècnica, sinó el mateix esperit de treball ha variat sensiblement d'una obra a una altra. La Suite de Verges és l'expressió plàstica d'un pintor que ha traduït en formes plàstiques el món del Dijous Sant vergelità.

 

Suite de Verges 67

2001 / Suite de Verges 67 / Acrílic sobre paper / 76 cm x 56 cm

 

 

Suite de Verges, 88

2001 / Suite de Verges 88 / Tècnica mixta sobre paper / 100 cm x 71 cm

 

 

Suite de Verges, 23

2000 / S. V. 23 / Acrílic i oli sobre paper / 112 cm x 76 cm

 

 

Suite de Verges, 35

2000 / Suite de Verges 35 / Carbó i llapis sobre paper / 100 cm x 70 cm

 

Les tècniques artístiques emprades en la Suite de Verges són molt variades: el dibuix amb totesles seves variants de carbó i llapis, la pintura a l'acrílic i la pintura a l'oli, ja sigui sobre tauler de fusta o bé sobre paper, i l'aquarel·la.

 

 

 

Suite de Verges 104

2002 / Suite de Verges 104 / Tècnica mixta sobre paper / 70 cm x 100 cm

 

 

Suite de Verges, 47

2000 / Suite de Verges 47 / Aquarel·la, carbó i llapis sobre paper / 106 cm x 75 cm

 

 

 

SUITE DE VERGES

FOTOGRAFIES

 

La Suite de Verges comporta 47 fotografies. Moltes de les fotografies de la sèrie fotogràfica de la Suite de Verges han estat manipulades directament sobre el negatiu o bé sobre les transparències abans de ser ampliades. Són fotografies realitzades per un pintor i no pas per un fotògraf.

 

Suite de Verges, sèrie fotogràfica 2

2001 / Suite de Verges, sèrie fotogràfica 2 / 45 cm x 30 cm

 

 

Suite de Verges, sèrie fotogràfica 33

2002 / Suite de Verges, sèrie fotogràfica 33 / 30 cm x 45 cm

 

 

 

Suite de Verges, sèrie fotogràfica 13

2001 / Suite de Verges, sèrie fotogràfica 13 / 30 cm x 45 cm

 

 

La Suite de Verges és doncs un conjunt de treballs inspirats en el Dijous Sant vergelità i que expressen el sentir personal de Rodríguez-Amat al llarg dels 2 anys que ha durat la seva realització.

 

 

Si voleu veure el vídeo de la Suite de Verges en el Youtube, premeu sobre el següent enllaç:

http://youtu.be/q89KayrDG9M

 

 

Si voleu veure el llibre de la Suite de Verges, premeu sobre el següent enllaç:

http://es.calameo.com/read/002112732f0f990d702b4

 

 

Escrit de Francesc R. Oretó sobre la Suite de Verges de l'artista Jordi Rodríguez-Amat

 

 

Escrit de l'escriptor i professor Jordi Roca i Rovira sobre l'artista Jordi Rodríguez-Amat

 

 

Dedicatòria de Jordi Roca i Rovira   Dedicatòria de Jordi Roca i Rovira