Aquest escrit va ser publicat a la Revista Bonart

Juan José Torralba

L'artista i Girona

Avui, després de viure més de vint anys a l'Empordà i des del 1994 a Girona capital, podem considerar Juan José Torralba un artista gironí, un artista de casa. Mexicà de naixement, però gironí d'adopció. Primerament La Pera i després Peratallada van ser les poblacions on Torralba va mantenir al llarg de tant i tants anys la seva activitat d'artista i de gravador. Cal remarcar que ha estat en aquestes contrades on Torralba ha creat la major part de la seva obra gràfica i pictòrica. Al costat de Sant Pere de Galligans, Torralba continua avui la seva tasca creativa en un taller de grans dimensions, un taller ple de tòrculs de tota mena. Entrar en aquest taller és entrar en un espai íntim i privat, un espai on l'esperit creatiu es respira per tots els racons.

 

Els inicis

Juan José Torralba va néixer a Mèxic D.F. el 1937 i va iniciar els seus estudis d'art a la Escuela Superior de Bellas Artes de San Carlos i a la de Las Artes del Libro de la mateixa ciutat. El 1958 arriba a Barcelona i tot seguit s'inscriu a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, on després de començar els cursos de pintura, descobreix una profunda vocació pel gravat. Torralba ha continuat conreant la pintura al llarg de tota la seva trajectòria professional, però ha estat en el gravat on ha desenvolupat la major part de la seva creació artística. A Barcelona, en el taller de gravat de l'Escola de Sant Jordi, va poder aprofundir en l'ofici portat per la mà d'uns dels grans xilògrafs que ha tingut Catalunya: el professor Ollé Pinell. Des d'aleshores Juan José Torralba ha continuat aprofundint en el coneixement de les tècniques gràfiques. Avui, sense cap mena de dubte, és un dels gravadors més importants que tenim en el nostre país.

 

El gravador

Els anys de treball i experiència han permès a Torralba el coneixement que no assoleixen d'altres creadors. En aquest sentit molts han estat els artistes, pintors i escultors que han passat pel seu taller per a, fent us de l'ofici de Juan José Torralba, realitzar les seves obres gràfiques. D'aquesta manera ha conegut i tractat molts dels artistes mítics del nostre segle.

 

L'artista

Juan José Torralba no és tan sols un gravador, és, per damunt de tot, un artista. Un ésser sensible que, a l'ombra de la seva pròpia personalitat, ha creat una obra profunda, sincera i valenta. Per a Torralba l'art parteix de records i de vivències. Les imatges: formes, línies i colors, els materials; planxes, àcids, tintes i papers es converteixen en el vehicle que permet imaginar i, finalment, crear els seus gravats. Dues recents mostres antològiques, la de la Fundació Rodríguez Amat aquesta passada primavera i la que ha presentat en el Palacio de Montemuzo a Saragossa, just aquesta tardor, han mostrat la profunditat de la seva trajectòria artística. Per a ell l'obra ha de comunicar i això només s'assoleix quan s'olora l'àcid, quan es manipula la planxa, quan les mans menen el joc creatiu guiat per l'instint. La conjunció de tots aquests elements porten l'artista a l'obra final, és a dir, l'obra d'art.

lin-blau.gif (86 bytes)

 

Aquest escrit va ser publicat en el díptic de l'exposició que Juan José Torralba

va fer a la Fundació Rodríguez-Amat del 17 d'abril al 13 de juny del 1999

JUAN JOSÉ TORRALBA

La definició del concepte i tot seguit l'acció creativa són els dos aspectes necessaris per a acomplir l'obra d'art. Per a satisfer i consumir l'acció cal, evidentment, l'ofici, és a dir, el coneixement tècnic suficient que permet a l'artista la realització de la seva obra. I, d'entre les moltes tècniques que el creador té al seu abast n'hi ha una altament complexa: el gravat. Un dels gravadors amb un profund coneixement de l'ofici, no tan sols a Catalunya sinó arreu del món, artista amb molts anys d'experiència i de creació al cim de les espatlles, és Juan José Torralba.

Juan José Torralba va néixer a Mèxic Capital el 1937 i de ben jove va sentir aquell neguit interior que condemna l'artista a seguir el camí de la creació. És a la pròpia capital mexicana on comença els seus estudis d'art i, ja a Barcelona, el 1958 ingressa a l'Escola de Belles Arts de Sant Jordi. Inicialment segueix els cursos de pintura, tècnica que ha continuat conreant al llarg de tota la seva carrera, però ben aviat s'adona de la seva vocació i capacitat pel gravat i decideix dirigir la seva formació vers les tècniques d'estampació gràfiques. El professor Ollé Pinell, un dels grans xilògrafs que ha tingut Catalunya, va saber transmetre a Juan José Torralba tot el coneixement i bon saber de l'ofici.

Estudiant encara, Torralba crea, conjuntament amb Miquel Vilà, el seu primer taller de gravat i edita una de les joies que la Fundació Rodríguez Amat presenta en aquesta gran retrospectiva: el llibre fet a mà amb gravats d'ell sobre poemes de Rabindranath Tagore, traduïts per Juan Ramón Jiménez. Desprès de crear i dirigir diversos tallers a Barcelona, Juan José Torralba s'instal·la a La Pera i posteriorment a Peratallada. Al llarg de vint anys les seves creacions, tant personals com d'ofici al servei d'altres creadors, es desenvolupen a l'Empordà. Va ser el 1994 quan Torralba es desplaça a Girona i obre el seu taller a l'antic Hospital dels Capellans on continua avui amb la seva tasca creativa.

El gravat no té cap secret per a ell. Fusta i metall són emprats amb totes les seves possibilitats. La fusta és càlida, diu, et convida a treballar i a sentir físicament l'eina. El metall és més valent. Un i altra et permeten la dilatació personal com individu. El gravat li permet, doncs, l'autoidentificació amb si mateix: la dolçor de la fusta, les bombolles de l'àcid,..., tocar, sentir les olors, la premsa, el paper, les mans i, tota l'acció directa a l'hora d'estampar.

Molts dels grans creadors, pintors i escultors: Clavé, Tàpies, Miró, Henry Moore, tots ells i molts més, han anat al seu taller per a, fent us de l'ofici de Juan José Torralba, realitzar les seves obres gràfiques. Torralba, però, no és tan sols un gravador, és, per damunt de tot, un artista que, a l'ombra de la seva pròpia personalitat, ha creat una obra profunda, sincera i valenta.

Per a ell l'acte creatiu parteix d'un món anímic, de records i de vivències. No és pas la intel·ligència la que dirigeix el procés, sinó l'estat anímic de l'individu amb totes les seves capacitats de relacions sensitives. L'entorn, les vivències personals, les aprehensions, tant del món exterior com interior, generen en Juan José Torralba l'estat emocional per accedir a l'acció creativa. És aleshores quan, gràcies al coneixement tècnic, l'artista assoleix la seva pròpia llibertat i accedeix a l'interior de la seva personalitat.

A partir d'una obra inicialment figurativa, Torralba evolucionà per un camí personal i lliure en el que figuració i abstracció es donen la mà: una certa metamorfosi entre terra i home, acompanyada, moltes vegades, del paisatge. El paper dialèctic que juguen les proporcions, el control dels espais i dels nivells de saturació tonal i cromàtica són tres dels elements plàstics que conflueixen a l'obra d'aquest gran creador.

La Fundació Rodríguez-Amat es complau en presentar aquesta primavera la seva primera gran antològica. Un artista, sensible i alhora potent, fidel a si mateix, que ha sabut projectar la seva personalitat en una obra realitzada al llarg de més de quaranta anys d'ofici i de creació.

Jordi Rodríguez-Amat