Sèrie Berlin-Mitte

Fotografies

Dia 23 de gener del 2012

Una del migdia - quatre de la tarda

0º de temperatura

Humitat relativa 90%

 

El Barri berlinès anomenat Berlin-Mitte és el centre històric de la ciutat i està situat a la part est. En aquest barri s’hi troben l’Alexanderplatz, la Brandenburger Tor, el Reichstag, l’Illa del museus, a més de molts i molts altres edificis i espais històrics, artístics i turístics.

És en aquesta part de la ciutat on es mouen la gran majoria de turistes, ja que és justament aquí on hi ha allò que el turista de 3 dies cerca a Berlín.

El dia 23 de gener del 2012 vaig sortir de l’apartament del barri de Schöneberg on residia amb la càmera fotogràfica sota el braç i la ferma decisió de dedicar no més de 3 hores a captar imatges de Berlin-Mitte. En tot cas, en cap moment vaig voler fixar l’objectiu en aquells aspectes turístics que fan el delit de la gran majoria d’aquells i aquelles que s’endinsen a Berlín.

Vaig voler captar aquells aspectes que normalment passen totalment desapercebuts per la gran majoria de turistes. Sempre, però, vaig voler que el meu objectiu considerés aspectes purament artístics: formes, colors, composició, contrastos, etc. etc i, alhora, que les imatges gaudissin d’un alt grau de sensibilitat.

Varen ser moltes les imatges que al llarg de les 3 hores, amb tota la meva concentració, vaig arribar a captar. D’una part, la climatologia no ajudava, ja que l’alt grau d’humitat i moltes petites gotes d’aigua en suspensió a l’atmosfera feien que hagués de tenir cura de la càmera fotogràfica. De l’altre part, però, la manca de sol permetia eliminar els forts contrastos de llum, i la grisor del dia conjuntament amb un aire plujós, permetia unificar tot el cromatisme.

Un cop les imatges captades, el treball va consistir bàsicament a fer-ne una selecció. Cal afegir que només certs contrastos i tonalitats, tot i que molt pocs, van estar posteriorment manipulats amb l’ordinador. Es tracta més aviat d’un treball de camp amb molt poques modificacions. Aquestes, però, ho van ser per a donar una certa qualitat càlida a la fredor del dia.

El nombre d’imatges foren moltes i, tot i que hagués pogut decidir que la sèrie fos molt més gran, en vaig obligar a limitar-la a nou. És així que moltes de les imatges van quedar arxivades a l’ordinador i posteriorment enregistrades en CDs.

La raó del número d’imatges fou que el mateix dia 23 de gener al matí vaig considerar de fer una sèrie fotogràfica pensant en els membre del patronat de la Fundació Rodríguez-Amat i volia, apriorísticament, limitar el nombre de fotografies de la sèrie a nou i que, alhora, el nombre de carpetes de la sèrie fou també de nou, una per a cadascun dels membres del patronat. Cal afegir que hi ha altres tres carpetes amb numeració fora de sèrie.

La numeració i la signatura de cadascuna de les obres es troba al darrera de les fotografies.

Jordi Rodríguez-Amat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Centre d'Art Contemporani, Rodríguez-Amat: www.rodriguez-amat.cat