Enric Servera

Enric SERVERA

Fotògraf

 

No és sempre la realitat el que es cerca. Aquestes fotografies són esboços de records de diferents situacions, llocs, gent... i d'allò original i primitiu que en queda.

No es grava en el pensament una imatge clara ni objectiva sinó el més semblant a un sentiment, un ambient, una sintesi del que hem viscut i ens ha marcat més intensament.

Les meves fotografies volen copsar les sensacions que he sentit en paisatges i indrets que m'han emocionat per algun motiu determinat.

Enric SERVERA

 

Nu a roques III, 1999

Nu a roques III / 1999

 

Son Vecete, 1999

Son Vecete / 1999

 

 

Matxo i somera, 1999

Matxo i somera / 1999

 

Després d'haver treballant durant uns anys la fotografia en color, Servera torna a les arrels del blanc i negre. Fotografia en color i fotografia en blanc i negre es mouen sota principis estètics diferents i poden assolir, independentment una de l'altra, valors de llenguatge universal.

Amb la seva fotografia, Enric Servera s'allibera de les particularitats físiques del món exterior. Per mitjà d'un joc fort de contrastos, els objectes, tot i conservar la pròpia essència, perden llurs identitats físiques. Una dialèctica a cavall entre valors plàstics molt personals i una narració, lliure de tota càrrega descriptiva.

No hi ha, a l'obra d'Enric Servera, una temàtica concreta. Tot i l'aparició puntual de la figura humana, els entorns, ara rurals, ara urbans, se'ns presenten deshumanitzats. La màgia de la fotografia, càmera i laboratori, permet a Servera de transformar les seves visions d'uns espais concrets i temporals en imatges lliures de tota descripció objectiva i esdevenir, per mitjà de processos purament sensitius, espais intemporals.

Tècnicament, la sensibilitat de la pel·lícula, la velocitat de l'obturador i l'obertura del diafragma es conjuguen, amb un petit moviment de la càmera i un treball acurat de laboratori, per atorgar a la fotografia un missatge ple de misteri. Un fort contrast entre clars i foscos amb limitació de la gamma de grisos i certs espais amb una volguda absència de definició, conjuntament amb la obliqüitat de les línies - manca absoluta de verticalitat i horitzontalitat -, caracteritzen una composició dinàmica, però ben equilibrada. Els estats d'ànim, els jocs de llum i ombra i les reflexions visuals a l'hora de la recerca del tema, són elements sensitius que, entre molts altres, conformen el caràcter de les seves fotografies.

Jordi RODRÍGUEZ AMAT

 

Laberint, 1998

Laberint / 1998

 

Favaritx, 1998

Favaritx / 1998

 

 

Jo tenia una caseta vora , 1999

Jo tenia una caseta vora el mar / 1999

 

 

Ben ases, 1999

Ben ases / 1999

 

 

Cos x Cos I, 1998

Cos x Cos I / 1998

 

 

Cos x Cos II, 1998

Cos x Cos II / 1998

 

 

Cos x Cos III, 1998

Cos x Cos III / 1998

 

 

CURRíCULUM
Nom: ENRIC SERVERA CARRERAS
Data i lloc de naixement: 16-10-1970 a CIUTADELLA DE MENORCA
domicili actual: BARCELONA i CIUTADELLA DE MENORCA
telèfon: 600 315 330
email: enricservera@gmail.com

FORMACIÓ
Arquitecte Tècnic per la UPC, s’ha format en l’àmbit de la fotografia en diferents cursos: l’Institut Català Roca, la Sedeta, Pati Llimona, Can Basté amb Humberto Rivas, a Sa Nostra de Palma amb Manolo Laguillo. També s’ha format en gravat i el fotogravat en el taller de Roser Sales i en monotips, estampació amb Sebi Subirós a la Fundació d’Art Contemporani Rodríguez Amat i dibuix i expressió al C.C Sandaru. També s’expressa amb pintura de formació autodidacte.

TRAJECTÒRIA ARTÍSTICA
Ha realitzat un bon nombre d’exposicions individuals i col•lectives (40): Espai 13 de la Fundació Miró, Galeria Urània, Centres de Cultura de Sa Nostra de Palma, Ciutadella, Maó, Inca, Formentera, Es Castell i Ferreries, Centre d’Art Contemporani Rodríguez Amat, Galeria Kowasa, Sala Met-Room, el Roser de Ciutadella, Sala d’exposicions municipal de Cardedeu, Centre Cultural Torre Vella, Can Basté, C.C. Sandaru, Vidrart, etc.
Actualment hi ha obra fotogràfica seva en diferents galeries de Barcelona i Menorca.
Forma part del grup Biribotis que imparteixen tallers d’arts plàstiques i visuals, així com a tècniques fotogràfiques “Dibuix amb llum” per esdeveniments.

PREMIS I MENCIONS
Ha obtingut diferents premis de fotografia i pintura: 1r Premi Mostra Fotografia Jove de la Generalitat de Catalunya el 1992, 1r Premi 3r Concurs de Pintura de la UPC el 1996, 1r Premi Millor Col•lecció de Fotografia Ciutat d’Igualada, millor col•lecció de fotografía digital de Salou, el premi especial en el 7è Premi Hofmann de Fotografia el 1997 i ha sigut el guanyador dels cartells de Sant Joan 1998 i 2009, entre d’altres.

S’han publicat porfolis de fotografies seves a la revista La Fotografia Actual i al llibre Desnudos Contemporáneos 2. S’ha editat un volum monogràfic de Servera titulat Paisatges de l’ànima dins la col•lecció Fotògrafs a les Illes, de Sa Nostra, Caixa de Balears. En premsa ha publicat en el Magazine La Vanguardia el reportatge “Cuba, un país en autostop” i en el suplement Culturas de la Vanguardia: “Breves histórias gráficas de pequeños espacios” que és una sèrie de fotografies de petjades en les dunes de Menorca. A més, s’han publicat d’altres reportatges i publicacions especials de les festes de Sant Joan, ha fotografiat per catàlegs de publicitat.

L’última publicació és un catàleg monogràfic del projecte educatiu-exposició “Sabates Nàufragues” editat per Sa Nostra (fotografies de n’Enric Servera i relats de na Natàlia Centelles).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Granja carrer Petritxol I, 2010

Granja carrer Petritxol I / 2010

 

 

Granja carrer Petritxol II, 2010

Granja carrer Petritxol II / 2010

 

 

Girona, 2011

Girona / 2011

 

 

Xurreria, 2010

Xurreria / 2010

 

Web personal d'Enric Servera

www.enricservera.com

 

 

Galeria Virtual de Creadors de la Fundació Rodríguez-Amat

www.rodriguez-amat.cat