Aquest escrit fou publicat en el catàleg de l'exposició que Xavier Escriba i Pascual Segarra van fer a la Fundació Rodríguez-Amat

XAVIER ESCRIBÀ - PASCUAL SEGARRA

Aquesta exposició s'inaugurarà el proper dissabte dia 3 d'agost i ocupa les 5 sales de la galeria i l'auditori del Centre d'art Contemporani de la Fundació "Rodríguez Amat". És aquesta la segona exposició que aquests artistes, molt vinculats tots dos a Paris, presenten a les contrades gironines.

En Xavier Escribà és un artista jove que manifesta una gran capacitat i una gran energia creativa. Home polifacètic; pintor, escriptor, compositor, la seva activitat creativa no es limita a la pintura, doncs a més de pintor, en Xavier Escribà es mou dins del món de la cançó catalana com a cantautor. El proppassat dissabte dia 27 de juliol en Xavier Escribà va fer un recital de les seves composicions a La Cova del Drac a Barcelona.

Persona inquieta i amb una gran capacitat d'acció, Xavier Escribà és l'artista que pretén transmetre mitjançant la seva obra un missatge innovador. Un discurs valent, amb una concepció actual de l'art, conformen una obra sincera amb un alt grau d'imaginació dins del camp de la més pura abstracció. Són imatges, les seves, independents de qualsevol contingut objectual. Malgrat tot, el propi artista no cerca "la sorpresa, allò puntualment novedós" ell cerca "l'autenticitat, l'energia que ha de posseir l'obra d'art".

"Considero l'art", escriu l'artista, "com aquella activitat que permet construir i estructurar un somni". En Xavier Escribà és un artista jove que, tot i viure encara l'edat dels somnis, ja ha fet un llarg recorregut en el camí de la pintura. És un artista creatiu i actiu. Ell entén l'art com la pràctica reflexiva en la què l'acció i la reflexió es complementen i no accepta, en cap moment, el comportament passiu de la ment davant l'acte creatiu: "La reflexió i la discussió no serveixen de res sinó no van seguides o precedides de l'acció".

La seva pintura, cromàticament forta i plena d'entusiasme i equilibri alhora, mostra la dialèctica entre el ser i el fer. "El Color", diu l'artista, "obre móns poderosament intemporals". Nascut a París un any després del de la revolució de maig i format artísticament a la Facultat de Belles Arts de Barcelona, en Xavier coneix molt bé les avantguardes de l'art d'avui. Actualment viu i treballa a París.

Tècnicament és una pintura de format mitjà realitzada amb acrílic sobre tela. En aquesta exposició hi presenta també obra documental de la seva activitat musical.

Francesc Pascual Segarra, nascut a Barcelona el 1929, ha viscut al llarg de molts anys a París. És un creador d'una gran sensibilitat i alhora d'una cultura refinada. La seva obra revela la força i la inquietud del gran lluitador.

Amb una formació artística obtinguda a Barcelona, F. Pascual Segarra ha estat treballant al llarg de molts anys en el món de la imatge publicitària. Malgrat això la seva activitat creativa s'ha mantingut constant al llarg d'aquest període.

Després de molts anys en què la pintura ha estat l'eina d'expressió natural de l'artista, en Francesc Pascual Segarra, actualment residint a l'Empordà, s'introdueix en el món de l'escultura, com una necessitat de donar volum a l'idea. Pintor de formació, per a ell l'escultura no és l'agregació del simple volum a l'obra pictòrica, sinó l'actitud globalitzadora d'un mateix contingut formal.

L'obra de Pascual Segarra, artista que ha viscut al llarg de molts anys a Paris on les avantguardes del món de l'art són constantment latents, revela la força i la inquietud d'un creador sensible que sap transformar perfectament la idea en objecte artístic.

Les seves pintures estan realitzades bàsicament amb acrílic i oli sobre tauler de fusta, mentre que les escultures han estat fetes amb tècniques mixtes.

Una petita retrospectiva d'aquest pintor, es presenta en el Centre d'Art Contemporani de la Fundació Rodríguez Amat.

Jordi Rodríguez-Amat