ELS INICIS

Treballs d'aprenentatge de Jordi Rodríguez-Amat entre els onze i quinze anys

El mes de setembre del 1956, a l'edat d'onze anys, Jordi Rodríguez-Amat, és a dir, en Jordi, el fill del pintor, comença a treballar tots els matins amb el seu pare, un reconegut pintor de parets a Sta. Coloma de Gramenet. Totes les tardes, de 4 a 6, al llarg de 4 anys, assisteix als cursos que el pintor i cartellista català Josep Alumà Sanz impartia en una escola de dibuix i pintura que ell mateix havia creat amb el nom de Liceo Las Artes. Era evident que en aquell moment i malgrat les conviccions polítiques i ideològiques d'aquell artista, el nom de l'escola havia d'estar en castellà. Aquesta escola es trobava a la Gran Via de Barcelona, just entre els carrers de Casanova i Muntaner. És allí i durant aquests quatre anys que Rodríguez-Amat, no tan sols inicià l'aprenentatge de l'ofici, sinó que referma la seva vocació, una vocació que s'havia manifestat molt aviat, doncs, segons els records de la primera infantesa, el jove ja manifestava una absoluta inclinació pel dibuix.

El seu pare, bon observador de la seva vocació, li permet de freqüentar, ja des de l'edat de nou anys, la casa d'un pintor afeccionat de la mateixa localitat amb la finalitat d'iniciar-se en els primers coneixements bàsics del dibuix.

A més, el mes de setembre del 1957 el jove inicia els cursos que en horari de 7 a 10 del vespre s'impartien a l'Escola Oficial de Mestres Pintors i Decoradors de Barcelona. En aquella escola aprèn les tècniques de la retolació, les imitacions de marbre i fusta, els daurats i policromats propis de la bona formació del pintor de parets d'aquell moment. Al llarg d'aquests anys la seva activitat diària  començava a les vuit del matí i acabava a les 10 del vespre.

Podem qualificar amb el nom d'els inicis el període de 4 anys que, des del setembre de 1956 fins el maig de 1960, el noi va passar a l'escola del pintor Josep Alumà i que li va permetre, no només iniciar-se, sinó aprofundir en el coneixement de les tècniques del dibuix i dels materials de pintura artística. La drogueria, botiga i habitatge, que els pares posseïen a Sta. Coloma de Gramenet, li va permetre, a més, el coneixement dels materials, doncs es tractava d'una d'aquelles drogueries en què gairebé totes les pintures eren preparades a partir dels ingredients necessaris segons la seva aplicació.

Cal reconèixer la predisposició dels pares que van saber adonar-se de la vocació del noi i van tenir, a més, la capacitat i la decisió d'ajudar-lo en el camí que ell volia seguir.

Jordi Rodríguez-Amati

Els estudis del natural a partir de guixos li van permetre des de l'inici la possibilitat d'estudiar les proporcions, les llums i les ombres, a ms de permetre el coneixement dels estris bsics del dibuix.

Els inicis, 1956-1960

1956-1960 / Pastel i llapis carbó sobre paper / 34 cm x 40 xm

 

Els inicis, 1959

Aquest estudi del natural a partir d'una figura de guix data del 29 de novembre del 1959, just quan el noi acabava de complir els quinze anys.

26-11-1959 / Llapis carbó sobre paper / 64 cm x 50 cm