Joan   COMALAT

FOTÒGRAF

Joan Comalat

 

Trama trencada 1987

Trames trencades / còpia d'argent / 1978

 

 

Joan COMALAT

La profunditat del seu coneixement tècnic i la llibertat del seu discurs gràfic, permeten a Comalat de moure's a l'entorn d'una fotografia variada i rica, tant des d'aspectes purament formals com tècnics o bé simplement conceptuals. Tot i la seva joventut, Comalat és un fotògraf de marcada personalitat, un creador que, vinculat físicament a les contrades gironines, sap infondre a la seva obra el més pur alè universal.

La manipulació de l'eina -cambra i laboratori-, el sentir de l'ull, la conjunció dels elements mentals i plàstics -idees i imatges-, així com l'acció directa del pensament sobre l'acte creatiu, esdevenen els mitjans que permeten a Comalat d'accedir al món de la creació pura. Joan Comalat és avui un fotògraf hàbil, un home d'avantguarda, un artista farcit d'idees plàstiques que esclaten en una fotografia impregnada per una personalitat plena de fantasia i d'imaginació.

La recerca ha estat i és el principi bàsic sobre el qual Comalat fonamenta tot el seu procés creatiu. La llum, la forma, el color, el moviment, així com qualsevol altre element plàstic, li permeten, juntament amb la manipulació dels materials sensibles, d'accedir als diferents nivells d'investigació que, finalment, generen l'obra acabada.

Com molts altres artistes, Joan Comalat treballa en sèries de fotografies. Quaismetries, Estampes, Faces, Carnatges, Transkitecturs són, entre molts altres, alguns dels títols de les seves sèries. Cadascuna d'aquestes sèries està formada per conjunts de fotografies amb una absoluta unitat temàtica, formal i conceptual. Moltes són les temàtiques que al llarg de vint-i-cinc anys d'ofici i de treball acoten el camí que Comalat ha anat singlant amb la seva càmera. Les seves fotografies assoleixen en certes sèries -Trames trencades- una abstracció quasibé absoluta, en d'altres, com en Transkitectures, la imatge esdevé narració i discurs en la conjunció d'elements arquitectònics. A vegades, la difuminació de la imatge remarca certs aspectes d'un personatge, com a Estampes. La nuesa de la plasticitat es manifesta obertament en les sèries , Faces, Body light i Greetings. El seu esperit de recerca, característic de la seva personalitat, es manifesta en aquestes i altres sèries, ple de vitalitat i d'imaginació. Una personalitat que s'obre a un ampli ventall de tècniques i recursos fotogràfics els quals li han permés de desenvolupar, al llarg de la seva trajectòria professional, una manifesta i desbordant capacitat creativa.

Jordi RODRÍGUEZ-AMAT

 

Joan Comalat

Greetings / 1991-1992

 

 

Joan Comalat

Faces / 1991-1992

 

Joan Comalat

Scanings / 2003

 

 

 

BIOGRAFIA

JOAN COMALAT I VILA

Neix casualment a Girona el 1953 de família Banyolina procedent de L´Empordà. Periodista i Arquitecte Tècnic. En fotografia es de formació autodidacte, però també ha realitzat estudis a l´Escola Tècnica d´Alta Fotografia de Madrid, en el Centre Internacional de Fotografia de Nova York i un taller sobre fotografia digital en els laboratoris EGM de Barcelona.

 

Exposicions individuals i portafolis:

ESTUDIS DE LES FORMES FILIFORMES I ESFERIFORMES Local d´exposicions de la "Caixa" Banyoles 1975

HOMENATGE A MAN RAY Galeria Spectrum d´Eivissa 1977

DEFORMACIO MOTIVA CREACIO Galeria Spectrum de Barcelona amb edició de llibre.1978

ESPERXAMENT DE RETRATS A VARONATGES DEL MEU TEMPS. Local d´exposicions de la "La Caixa" Banyoles 1978

TRAMES TRENCADES Galeria Spectrum de Barcelona 1978

TRAMES TRENCADES Galeria Desalt-Salt (Girona)1980

APUNTS DE PERSONATGES Retrats publicats al Punt Diari. Galeria Spectrum de Girona. Ediciò de Portafoli 1981

20 RETRATS DE NOIES Galeria d´art Banyoles. Ediciò de Portafoli 1983

ESTAMPES Sala d´exposicions del Bar "El Xampanyet" de Cadaqués 1983

TRAMES TRENCADES. Col.legi d´Aparelladors 1984

OLIVERES CEMENTIRIS VISUALS Museu Puig de Perpinyà 1984 Catalunya Nord/França

ACOTACIONS Restaurant "La Penyora"1985

BODYLIGHTS Bar "Capuchino" Girona 1988

RETRATS ROBOTS Botiga Sala d´exposicions "Galeria 35" Girona 1992

TRANSKITECTURES Casino "L´amistat" de Cadaqués 1995

TRANSKITECTURES Galeria Ambre de Banyoles 1996

BOILINGS 2000 Bar 1929 de Banyoles 2000

ANTOLOGICA 25 ANYS DE RECERCA FOTOAVANGUARDISTA. Centre d'Art Contemporani, Fundació Rodríguez Amat de Les Olives (Girona) 1998, dins la 9ª Primavera Fotogràfica organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i inclosa dintre el catàleg editat per la mateixa entitat.

BOOLINGS i RED GAMES a la Galeria Llumforn de Cadaqués amb Claudi Valentí. Setembre del 2006

 

Exposicions col·lectives:

CONEXIONS "B"/Bodylights. Junt amb Mercader Tibau i Palmada. Tint de Banyoles i Sala Arcs de "La Caixa" de Barcelona 1989

FOTOGRAFIA CATALANA ACTUAL: Expo itinerant entre altres llocs a Palma de Mallorca, Vic, Granollers Girona etc.)1982

COPYRIGHT. Exposiciò Assoc. Fot. de Premsa Catalans. Galeria "Look" Barcelona 1982/1984

MOSTRA COL.LECTIVA 3 PEUS Sant Celoni 1978

XANCLES Sabadell 1982 organitzat per la Caixa d´aquesta localitat

10 FOTOGRAFS DE GIRONA. Casa de cultura Bisbe Lorenzana Girona 1984

GIROTICA 86 Sala Joker

POSSEU-HI GROC Sala Espais de Girona 1987

TARDOR FOTOGRAFICA A CAN GINEBREDA(Porqueres /Girona)1988

COL.LECTIVA COL.LEGI PERIODISTES Girona 1994

OBJECTIUS DE GIRONA Museu d´Art. Amb Edició de Catàleg i deixant obra al esmentat Museu.1995

EXPOSICIO PER MANS UNIDES Sala de els "Catolics". Banyoles 1996

EMPREMPTES DEL PASSAT. Galeria Rosa Pous de Girona 1997

10 ANYS DE FOTOPERIODISME A CATALUNYA casa Elizalde Barcelona 1988

CENTANARI SR.TARRADELLES Col·legi de Periodistes de Catalunya. Barcelona 1999

10 ANIVERSARI FOTO PREMSA GIRONA 99 casa de cultura B. Lorenzana. Girona 1999 /11 ANIVERSARI PREMSA GIRONA 2000 casa de cultura B. Lorenzana

"PLA EN PRIMER PLA" Fontana D´Or de Girona 1997

 

Viatges, didàctica. cultura fotogràfica i publicacions.

Cofundador del Col·lectiu "3 Peus", el qual organitzà debats i exposicions al local municipal de la Llotja del Tint de Banyoles(1977-1978) amb fotògrafs com Fontcuberta, Navarro, Manel Esclusa, Formiguera etc.

Cofundador i codirector de la Galeria Spectrum de Girona juntament amb Ramon Panosa i Joaquim Bosch(1980-1983)

Professor de Fotografia junt amb Boladeres a la Universitat de lletres de Girona(Casa cultura B. Lorenzana)1985-1986

Conferencies i debats a Radio Girona i a TVE als estudis de Miramar 1984

Publicació per la seva pròpia iniciativa de Pòster sèrie "Estampes" i postals comercials de la mateixa sèrie 1982

Publicació del llibre de col·leccionista 10.7=72 amb els fotògrafs Formiguera, Millán, Fontcuberta, Ton Coma, Navarro etc., per el Sr. Albert Guspi de la Galeria Spectrum de Barcelona 1976

Te obra a l'agencia Agefotostock de Barcelona i al Arxiu d´imatges
Emili Massanes de Girona.

Cap de Fotografia del Rotatiu Punt Diari des de la seva fundació l´any 1979 fins el Març de l´any 1985.Deixant el rotatiu el 1987

Realització de varies "Videoaccions" el 1986

Treballs varis de moda a Barcelona des de el 1988 fins el 1995

Publica 9 pàgines de la sèrie "Spectacles" a la revista de Girona a la secció "Dret a mirar" conduida per el fotògraf Josep MªOliveres.

Publicacions de fotografies a diferents mitjans de comunicació escrits Punt Diari, Presència, Hogar y Moda, Interviu, Liberaciòn, El Periodico, Avui, Revista de Girona, Hora Nova, Revista de Banyoles, Lecturas, Edicions 62, Macho, Play Boy, Foto Profesional, Flasch Foto, La Carpa , Diari de Girona, On, El País, Colors del Pla de l´Estany, Revenda, Girona Selecció, Nueva Lente, Noticiario Textil, Cover, etc.

Col·laborador en les seves primeres emissions de T.V. de Banyoles i Girona

El 1985 rep una beca de la Generalitat de Catalunya (CIRIT) per realitzar uns "Workshops" a EE.UU: en el prestigiós Centre Internacional de Fotografia de Nova York amb les professores Nancy Brown i Barbare Crane

A partir del 1998 comença a interessar-se d´una manera regular per la docència en temàtica fotogràfica realitzant cursets a arreu de les comarques de Girona.

En l´any 1999 Xicu Cabanyes el nomena comissari en la festa anual que realitza en el bosc de la seva propietat .La festa s´anomena "Vina a fer una foto".

L´any 1980 amb els fotògrafs gironins Mestres i Quim Bosch participa en un debat en el Centre Internacional de Fotografia de Barcelona dirigit per Albert R. Guspi.

I980 Junt amb els professionals Xavier Butinyà i Llorenç Huguet realitzen 2 curts en pel·lícula 8 mm. amb els titols "Enigma" i "l´Amic".

1999 Realitza un seminari per la Fundació Universitària de Girona a la Fundació Clerch de Figueres

Des de 1998 col·labora de manera regular amb el perruquer Ramon Costa de Perruqueries Costa publicant les fotografies en nombroses revistes internacionals especialitzades en el Sector de la Perruqueria

Dins les activitats docents incloses a la 10ª PRIMAVERA FOTOGRÀFICA, realitza un taller a la Fundació Rodríguez Amat de les Olives (Girona) sobre iniciació a la Fotografia tradicional en Blanc i Negre. Mes de maig de l´any 2000

Il·lustra el llibre de col·leccionista "Pigem i la seva època a la Comarca de Banyoles" dels autors Rigau i Gimferrer, en la part de fotografies conjuntament amb Butinyà i dissenyat per Duran i Vilà.

 

Galeria Virtual de Creadors de la Fundació Rodríguez-Amat

www.rodriguez-amat.cat