Joan  RIUS

 

Escultor   artesà

Joan Rius

 

Aquella cadena de bicicleta vella que ja no serveix, aquell tros de ferro que més aviat molesta dins de la casa o aquella molla vella que no serveix per a res, a Joan Rius li inspiren obres d’art belles i senzilles com poden ser roses, gerros o Quixots.

 

Joan Rius

Gall / Ferro / 46 cm x 24 cm x 21 cm. Gallina / Ferro / 18 cm x 35 cm x 15 cm

 

 

Fer figures senzilles, molt humanes, elaborades a partir de la quincalla que la immensa majoria ignora, és la passió de Joan Rius, que amb la seva visió de l’art ens dóna una autèntica lliçó de reciclatge.

 

Joan Rius

Escorpí / Ferro / 26 cm x 41 cm x 22 cm

 

 

Joan Rius

Nét, fill, pare, Avi / Ferro / Alt: 20 cm, 25 cm, 35 cm, 39 cm

 

 

 

 

Joan Rius

Aranya / Ferro / 17 cm x 29 cm x 25 cm

 

 

 

 

Joan Rius

Mosquit / Ferro / 22 cm x 41 cm x17 cm

 

 

 

 

Joan Rius

Vaixell / Ferro / 30 cm x 38 cm x 10 cm

 

 

 

 

Joan Rius

Vaixell wiking / Ferro / 25 cm x 27 cm x 10 cm

 

 

Joan Rius

Colibrí / Ferro / 33 cm x 41 cm x 34 cm

 

 

Joan Rius

El pintor / Ferro / 31 cm x 28 cm x 18 cm

 

 

La imaginació és patrimoni de uns quans privilegiats. I si a la imaginació hi afegim una gran capacitat del domini manual, ens trobem enfront d’un creador.

Joan Rius és un creador absolutament autodidacte. Un bon dia, quan el temps va estar al seu abast i coneixedor de les eines i el treball manual, de les seves mans van començar a eixir tota mena d’objectes fets amb tota mena de ferros.

En Joan Rius no va estudiar art en cap escola, però tan se val. No cal estar en domini de grans coneixements conceptuals per a poder ser un creador. Cal qualificar en Joan Rius com un artesà, però un artesà, amb una gran capacitat d’observació. Ell, un home de la terra, coneixedor del camp i les eines, ha tingut les idees i la vocació de cercar tota mena de “ferros” com ell els anomena per a, fent ús d’aquesta capacitat d’observació, crear objectes de gran valor artístic.

Conec personalment en Joan Rius i sé com treballa. Quan li mires els ulls, veus com llampeguen d’amor per aquesta feina. L’he sentit dir moltes vegades: jo no hi entenc d’art, a la qual cosa, jo li contesto: Joan ets un gran artista. És aleshores quan riu i el seu rostre s’emplena de joia i satisfacció. No cal entendre-hi d’art per a crear obres d’art.

La seva feina al llarg de molts i molts anys no li va permetre de desenvolupar el seu do per a la creació. El dia que, ja a una certa edat, es va troba lliure, la seva dedicació a l’escultura artesanal li ocupa la gran part de la seva existència. Objectes i més objectes surten constantment de les seves mans i el seu taller, farcit de ferros i més ferros, llueix per la llum de la soldadura i ressona pels cops de martell.

Cal mira als ulls d’en Joan per descobrir la fervor amb la qual s’entrega al seu treball d’escultor artesà.

Jordi Rodríguez-Amat

 

 

Galeria Virtual de Creadors de la Fundació Rodríguez-Amat

www.rodriguez-amat.cat