Jordi   SAMSÓ

PINTOR

Jordi Samsó

La pintura per a mi és un joc de possibilitats. Viuríem varies vides i el fet del joc creatiu aniria sortint -treballant, això si- i quedaríem sorpresos de les nostres capacitats expressives, lluny de la repetició i la rutina. Cal, però, saber observant constantment, doncs cada mirada pot ser sempre nova.

Jordi Samsó

 

 

 

CURRICULUM VITAE

Jordi Samsó Bastardas 1929  -  2008 (Barcelona

És pintor i gravador.

Estudia a l'Escola d'Arts i Oficis "Llotja" de Barcelona i a l'Acadèmia Baixas de Barcelona.

Cursa estudis de Belles Arts on rep classes de mestres com Labarta i Farré.

Dissenya els vitralls de les residències particulars dels Srs. M. Pujol i J. Rojas. Manresa.

Ha treballat sobre dissenys de joieria de reconeguts joiers de Barcelona: Sant-Serrahima, Puigdòria, Ratera, Muntells-Turull, Ferran Muela i Lins de Sant Cugat del Vallès.

És considerat com un dels millors gravadors al buri.

Des de la seva primera exposició realitzada el 1951 Samsó ha fet més de 50 mostres individuals a Barcelona, Madrid, Toulouse, Perpinyà, La Vall d'Aosta, San Francisco, entre moltes altres ciutats.

Té obra en diferents museus i col·lecions privades.

Jordi Samsó exposa habitualment a la Galeria Lleonart de Barcelona i és membre del grup 6+1.

 

Jordi Samsó

Homne dalt del drac / Acrílic sobre tela / 114 cm x 146 cm

 

A vegades s'escapa. De vegades fuig, diem nosaltres. Però sé que no fuig: senyala la sortida, la porta per on es va dels grisos als colors, dels nervis a la serenitat, encara que continui semblant impossible. Demostra que una certa llum de tardor és bonica i desconeguda. demostra que a l'home que contempla (en el sentit oriental), a l'home que s'"enrotlla" amb les coses, no li cal res del que ens ofereix la societat desequilibrada actual: no li cal oprimir ni deixar-se oprimir per viure: en té prou amb una tela, una gota d'aigua, un enciam, un cel; i els altres.

Enric Cassassas Figueras

 

Samsó és un pintor desbordant. És incontenible com un riu. Ho veus clarament un cop has traspassat el dintell de la porta i entres al taller. Pasar la vista amorosament per tot aquest espai pot constituir una gratificant experiència: colors, pinzells i estris diversos, taules amb papers plens d'idees disposats en grups que el pintor procura tenir a mà, per si arriba el moment propici per aprofondir-les o posar-les en joc. Teles estintolades a les parets i teles arraconades una sobre l'altra. Carpetes plenes de dibuixos. Samsó és un pintor enfebrit.

Pere Falcó

 

Jordi Samsó

Home tranquil / Acrílic sobre tela / 89 cm 116 cm

 

Amb tot, Samsó no concep la seva pintura com un mitjà d'experimentació cromàtica. El que realment li interessa és plasmar idees i conceptes que vol comunicar, independentment del que ells mateixos suposen, és a dir, que els descontextualitza del seu significat inicial per tal de mostrar-los plàsticament, posant l'accent, però, en el color.

Joan Lluís Montané 

 

Jordi Samsó

Somni / Acrílic sobre tela / 150 cm x 150 cm

 

Un món ric i ple d'imaginació se'ns presenta al contemplar l'obra d'aquest pintor que s'inicià, originàriament, en els límits de l'academicisme propi de la Barcelona dels anys cinquanta. El seu esperit inquiet, però, el dugué a infiltrar-se a poc a poc en un món ric d'energia i llibertat. Un gestualisme àgil ple de connotacions surrealistes domina l'obra d'en Jordi Samsó, un pintor que es mou sempre amb el pinzell, el llapis o bé la ploma a la mà, un esperit neguitós que provoca un estat personal en constant activitat creativa.

Tècnicament Jordi Samsó realitza, sobretot, tècniques mixtes sobre tela. Cromàticament la seva obra es mou entre colors rebaixats, clars o bé foscos, sobre els que l'artista hi agilitza un munt de figures i objectes realitzats amb línies i traços, espontanis i viscerals. Unes taques cromàtiques càlides venen a enriquir una paleta sensitiva. Es tracta d'una pintura a mig camí entre un expressionisme personal i un surrealisme màgic.

A l'obra d'en Samsó hi ha gairebé sempre un grafisme, una línia que es mou entre connotacions purament formals i altres objectuals que no descriuen sinó insinuen.

Samsó és un artista imaginatiu. No es tracta en absolut d'una imaginació descriptiva o bé simplement narrativa, sinó d'una imaginació que es mou en el món de les formes, dels colors, dels signes de les imatges pures, això si, despullades de qualsevol narrativa literària.

Per mitjà del color i gràcies a contrastos forts entre els signes o figures i el propi fons, l'obra de Jordi Samsó irradia una forta llum. No es una llum que determina simples valors de clarobscur, es tracta d'una llum inherent al propi cromatisme.

Jordi Rodríguez-Amat

 

Galeria Virtual de Creadors de la Fundació Rodríguez-Amat

www.rodriguez-amat.cat