Jordi TRAPERHO

ARTISTA VISUAL

I

MULTIDISCIPLINAR

Jordi Traperho

 

REFLEXIÓ ENTORN DE L’ART I LA VIDA

L’Art segueix sent una aventura oberta a la imaginació i la investigació de la Realitat. I cada obra ens parla, des de la seva interpretació estètica, de la visó vital i filosòfica que té l’artista que la realitza, dels somnis complerts i també de les dificultats i frustracions que l’envolten.

 

 

Innocent: bosc - laberint

Innocent: bosc - laberint / 2003

 

 

Ocell del Paradís

Ocell del Paradis / Tècnica mixta / 2000

Bosc encantat

Bosc encantat / 2001

 

 

Sóc artista visual, i em considero un artista multidisciplinar, doncs tot i que la Pintura, l'Escultura, el Dibuix, etc són les disciplines que més he desenvolupat, ja des dels meus inicis formals (1967), també he treballat en altres àmbits de la creació artístics que no els considero secundaris, sinó complementaris com l’escriptura, (poesia, assaig, etc) l’art d’acció, espectacles multidisciplinars, ambients, enviroments, instal·lacions, vídeo art, vídeo entrevistes, i vídeo documentals. També he fet experimentacions sonores- musicals, etc.

És a dir, el meu concepte de les Arts és multidisciplinar i integral: cerco el coneixement de la "realitat" (multirealitat) per mitjà de qualsevol de les eines que disposo, i sobretot, que considero més adients en cada moment.

L'Art està lligat a la Vida, és indissoluble a aquesta i és una de les seves màximes expressions. Però l'Art no pot, mai substituir a la Vida. L'Art és també un mitjà de superar la nostra feblesa endavant del dolor i la mort. I és un dels mitjans de transcendir-nos, de cercar un altre nivell de Consciència i Espiritualitat.

Per tant la meva concepció de l'Art és democràtica i qualitativa. No val això "que tot val". L'Art ha d’assolir la qualitat, tot i que "l'art" està en tots els nivells de la vida quotidiana, Nomé cal veure’l, captar-ho i expressar-ho. Considero Art a allò que es distingeix per la seva creativitat i excel·lència, però sobre tot l'Art està dins nostre: és la nostra màxima expressió de Sers Evolucionats.

L'Art és un dels espais més amples de la llibertat humana, i és per això que no té límits ni final. És també una potentíssima eina de Coneixement, com la Ciència, la Filosofia, etc.

Amb l'Art he crescut i he aprofundit en la meva naturalesa humana. No sé si m’ha fet millor; però sí sé que he estat, i estic plenament realitzat, malgrat les dificultats materials, familiars, socials, etc. És el preu que hem de pagar els artistes en aquest món materialista, temporal i efímer, per a la realització dels nostres somnis.

 

 

Bosc i dona transparent II

Bosc i dona transparent / Oli i tècnica mixta sobre tela / 2004

Bosc i 2 dones

Bosc i dues dones Oli i tècnica mixta sobre tela / 2006

 

 

JORDI TRAPERHO

Nascut a Barcelona ciutat

En 1967 s'inicia com a autodidacte. Realitza pintures del natural, bodegons, apunts de figueres. També realitza classes de dibuix del natural en el Cercle Artístic de Sant Lluc. Ja en aquesta època es manifesta una forta tendència en la creació d’obres imaginatives amb components tant abstractes com figuratius.

Cursa estudis oficials en l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis Artístics (EAAOA) de Barcelona (1966 -69). Cursos de Gravat i Litografia en l'Escola de les Arts del Llibre (EAAOA) (1981-83).

Ha realitzat més de cent cinquanta exposicions personals i col·lectives. A més de participar en nombroses Mostres, Fires i Biennals d'Art Contemporani Internacional en el nostre país i en l’estranger.

La seva obra està present en diverses galeries, col·leccions particulars i públiques.

Està considerat a Barcelona com un dels precursors de l'art d'acció (happenings, accions, performances, espectacles efímers) que realitza individualment i col·lectivament des de principis dels anys setanta.

Ha estat pioner en la realització d'Ambients (plàstics - escultòrics, sonors, projeccions. Vitamorfismes I i II, 1975 i 1977. Espai Totèmic, 1982). Posteriorment també ha realitzat Instal·lacions.

Des de 1972 (període Abstraccionista) realitza “obres obertes” que li conduiran a diferents síntesis interdisciplinàries pictoescultures, escultopintures, etc.

Entre 1981 i l’actualitat desenvolupa un procés creatiu amb una concepció d'art interdisciplinar que ell denomina Tras-Sinteista. En els inicis dels vuitanta va coincidir relativament amb el moviment de la transavanguarda. Està considerat com uns dels seus pioner a Catalunya.

En aquesta recerca, tot i que la pintura, escultura, etc, ha estat predominant en la seva obra, ha cercat expressions paral·leles que abasten des de la poesia, assaig, vídeocreacions, etc, i tota una mena de síntesis en obres multidisciplinars com performances, videopoesia, etc. És editor de la revista 7 Miralls al Dau 1, 2007- 20011 (cinc números de publicació impresa, i onze publicacions digitals) que defensen una cultura i diàlegs multidisciplinar entre Arts, Ciència, etc, dins de la concepció d’un Nou Renaixement. Recentment també s’edita JT. D’ARTS, publicació digital dedicada a l’obra i el pensament de l’autor. Les dues publicacions conten amb la col·laboració de Parigi.

 

 

Espai totèmic

Espai Totèmic. 1979-2001. Instal·lació. (Univers. Bosc. Mirall-Rosetó). Plaça d’Octavià. Comunicart. Sant Cugat.

 

 

Galeria Virtual de Creadors de la Fundació Rodríguez-Amat

www.rodriguez-amat.cat