Elena López Vicens

 

  Elena

LÓPEZ  VICENS

Pintora

 

Pintora de matisos, Elena López Vicens no es perd en ells, sinó que els entén com una contribució a la unitat de l’existir de la què neixen els conceptes. És per això que les seves pintures són actives i fresques, reals més enllà del realisme, actuals perquè no pretenen quedar-se en l’immediat, intuïtives i conscients; en definitiva, naturals com el misteri de l’existir.

Josep M. Cadena

 

Elena López Vicens

Paisatge amb caseta ( La segarra ) / Oli sobre tela 33 cm x 41 cm / 1980

 

 

 

Elena López Vicens

Baixamar a Ortigueira / Oli sobre tela 114 cm x 146 cm / 1997

 

Els paisatges i marines d’Elena López Vicens són demostratius d’una plàstica i fonda apreciació del camp. Buit o espargit d’arbres, amb el perfil de muntanyes llunyanes o mostrant en primer terme el tronc de fortes i suposadament centenàries oliveres. Els colors no són sencers: tampoc no ho són a la naturalesa. Tot és matisat, i els grocs, ocres foscos i vermells del camp, el verd fosc dels arbres i els verds i blaus de les muntanyes del fons es fusionen, com a visió de la natura que sap descobrir la seva profunda unitat.

J. Corredor-Matheos

 

 

Elena López Vicens

Carretera a Das ( La Cerdanya ) / Oli sobre tela 50 cm x 65 cm / 1998

 

 

 

Elena López Vicens

Juliol del 2004 / Oli sobre tela 22 cm x 33 cm / 2004

 

 

En l’àmbit de l’expressió pictòrica, paisatges i marines són, en principi manifestacions simples encara que intenses i directes de les emocions que en els humans ens desperta l’encontre amb la bellesa natural que ens envolta. La llum que tot el crea no solament es projecta, sinó que creix i es diversifica en incomptables colors i formes. I encara que tots podem apreciar-lo en major o menor grau, és l’artista plàstic el que el perpètua per als altres a través de si mateix. Així compleix amb la missió que s’ha imposat, mogut pel grat servei al vocacional, de ser testimoni del que hi ha més enllà del propi ser. Però a mesura que avança en la plasmació del que veu, enriqueix el seu pensament i en moltes ocasions aconsegueix, d’acord amb les seves particulars facultats, estructurar un discurs que és definitori, no només de si mateix, sinó que serveix d’esperó al progrés aliè.

Això és el que succeeix amb la pintura d'Elena López Vicens, que, no solament descriu el que coneixem per proximitat ambiental o per similitud gràcies als conceptes que tenim de muntanyes i mars, camps i platges, oliveres i ametllers, sinó que amb les seves panoràmiques i visions des de l’alt ens dóna el bell i exacte sentit del que ha de ser l’existència en societat.

Josep M. Cadena

 

Elena López Vicens

Primavera / Oli sobre tela 73 cm x 92 cm / 2005

 

 

 

Elena López Vicens

Ametller florit / Oli sobre tela 73 cm x 92 cm / 2005

 

...Los paisajes de Elena López Vicens rehuyen la anécdota fácil y la proverbial prestancia decorativa de tanto paisajismo al uso. Son, sin embargo, paisajes de gran interés, justamente porque se atienen a lo esencial y sustantivo de una atmósfera, una gama cromática, una visión como la trascripción, no literal ni momentánea, de esta, sino como su reelaboración y recreación a través de una sensibilidad y un temperamento que saben ir más allá de los pormenores superficiales o anodinos de las cosas.

Rafael Santos Torroella

 

 

Elena López Vicens

Marea baixa a Cabalar / Oli sobre tela 46 cm x 55 cm / 2007

 

 

 

Resum biogràfic

Elena López Vicens, va néixer a Barcelona el 1940.

Inicia la seva formació als catorze anys, començant els estudis de dibuix a l'Escola d'Arts i Oficis, de pintura a l’Acadèmia Baixas; i després de finalitzar amb les millors qualificacions la carrera de Belles Arts, prossegueix la seva formació assistint als cursos de Gravat i Litografia, novament a l'Escola d'Arts i Oficis i, exposant els seus treballs des de 1958, col·lectiva i individualment, obtenint el Primer Premi al concurs “Pintura Joven” de Sala Parés (1960).

Un cop finalitzat aquest primer període, inicia una segona etapa de dedicació a la docència i a la investigació artística des d'un punt de vista teòric, (Llicenciatura en Història de l'Art i Doctorat “cum laude” en Belles Arts), pel que fa al vessant pràctic, d'aquests anys són les seves obres de gran format amb tècniques mixtes.

En la següent etapa, que podríem definir com "tornada als orígens" de nou busca el referent del natural, aquestes són les obres que es mostren en les seves exposicions individuals a Barcelona (1996), Girona (1998), Cambrils (2001), Solsona (2002), Girona (2004), Granollers, Cervera i Puigcerdà (2005), Vilafranca del Penedès (2006), Igualada (2007), Saragossa (2008), Girona (2010).

 

COL·LECCIONS

Les seves obres es troben en nombroses col·leccions nacionals i estrangeres i a les següents institucions:

Ateneu Barcelonès.

Universitat de Barcelona.

Excm. Ajuntament de Cambrils (Tarragona).

Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Girona.

Paeria de Cervera (Lleida).

Museu Cerdà Puigcerdà (Girona).

Fundació Caixa Penedès (Vilafranca del Penedès).

 

 

Elena López Vicens

http://www.xtec.cat/~elopez9

lopezvicens@yahoo.es

 

Galeria Virtual de Creadors de la Fundació Rodríguez-Amat

www.rodriguez-amat.cat