MAR

A principis de gener del 2009, Rodríguez-Amat es trobava penjant pintures seves a la galeria de la Casa-Taller que porta el seu nom amb obres de totes les èpoques. Just en el moment de penjar el quadre titulat Mar-66, datant de l’any 1966, una idea li vingué al cap; fer un simple dibuix a línea de dues figures vora el mar. Aquest dibuix generà una sèrie de 17 quadres, tots ells amb una mateixa estructura formal i compositiva, però amb valoracions cromàtiques totalment diferents.

 

 

PINTURES

 

Anàlisi compositiva i cromàtica d'aquest quadre

Mar-3 és obra de Rodríguez-Amat pintada el 2009

Compositivament hi ha una línia diagonal direccional que neix a l’angle inferior dret. Aquesta línia està determinada per la figura estirada i ve reforçada pel pal del para-sol. Aquesta línia confereix dinamisme a l’obra. La tovallola en el terra estructurada per dues línies (laterals de la tovallola) reforça encara més aquest dinamisme.

El propi para-sol permet que aquest element direccional no fugi del quadre. És doncs la forma que fa que la nostra visió es concentri en el mateix quadre. La figura vertical de l’esquerra ajuda a aturar la força direccional de la composició.

 

 

Mar

2009 Mar-3 / Oli sobre tela / 60 cm x 73 cm

Cromàticament ens trobem en l’ús de colors complementaria: (roig-blau-verd) i (groc-violeta). Les figures prenen la major importància degut al roig.

En el para-sol, amb la finalitat de no restar valor a les dues figures, s’ha utilitzat un color fred clar a fi de fer-lo destacar del blau fosc que representa el mar. La figura estirada ha estat pintada amb dos colors tot considerant els dos colors de la tovallola.

Si tanquem una mica els ulls per a contemplar el quadre veiem que la forta lluminositat ve donada pel groc. El groc es relaciona sempre amb la llum. Per a l’ombra del para-sol s’ha utilitzat el violeta. Les ombres són sempre de color fred i en aquest cas es complementa amb el groc.

En la teoria substractiva del color, el groc i el violeta són colors complementaris.

Amb la finalitat de reforçar les imatges, el blanc permet no només delimitar sinó, a més, donar més lluminositat al conjunt.

 

 

 

 

Mar

2009 / Mar-6 / Oli sobre tauler de fusta / 72 cm x 101 cm

 

 

Mar

2009 / Mar-6 / Oli sobre tela / 97 cm x 130 cm

 

 

FOTOGRAFIES

Aquestes fotografies són obres creades a partir d’algun dels quadres de la sèrie Mar

 

Mar, fotografies

2009 / Mar-1 / Fotografia / 20 cm x 27 cm

 

 

Mar, fotografies

2009 / Mar-2 / Fotografia / 20 cm x 27 cm

 

 

Mar, fotografies

2009 / Mar-3 / Fotografia / 20 cm x 27 cm

Mòbil: 697 76 18 74.

casa-taller@rodriguez-amat.cat

 

A Casa-Taller, Fundació Rodríguez-Amat

www.rodriguez-amat.cat