LA DANSA DE LA MORT DE VERGES. 2005 - 2008

Jordi Rodríguez-Amat

Feia anys que en Jordi Roca i Rovira, el millor coneixedor de tot el que passa a les nits màgiques dels Dijous Sants vergelitans, bon amic meu, de tant en tant em comentava la necessitat de canviar els vestits de La Dansa de la Mort. Eren vestits pintats feia més de vint-i-cinc anys i deia: se n’han de fer de nous. Jo, coneixent de ben a prop els Dijous Sants vergeltans per la simple raó d’haver realitzat la sèrie artística titulada Suite de Verges, composta per 109 obres entre dibuixos i pintures i 41 fotografies, per la proximitat a Verges del Centre d'art contemporani que porta el meu nom i per, així mateix, coneixent de ben a prop les tramoies de la Passió i la processó per haver-hi participat com a actor fent el paper de Ponç Pilat, vaig comprendre aquella necessitat i, un cop estudiat el tipus de material, tela i pintures a utilitzar, vaig començar a dissenyar les formes i els colors dels esquelets.

Els estudis de dibuix del natural i sobretot d’anatomia artística que jo havia fet al llarg dels anys passats a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, em van ajudar a conformar el disseny previ i la posterior realització dels vestits.

Vaig fer dibuixos de tots el ossos dels esquelets abans de començar el treball. Fins i tot vaig pintar retalls de roba negre i, a mitja llum, vaig estudiar exactament el color dels ossos i les petites ombres que hi havia de donar a fi i efecte d’aconseguir el resultat final.

La realització del treball va seguir l’ordre normal. Primerament, amb un llapis blanc especial per a dibuixar sobre tela, vaig dibuixar els ossos sobre els mateixos vestits, col·locats sobre maniquins. Posteriorment vaig imprimir una capa de pintura acrílica blanca molt diluïda amb aigua i làtex amb la finalitat de que la pintura penetrés perfectament dins la tela. Quatre noves capes de pintura cada cop més espessa, seguiren a la primera. Aquestes capes foren tenyides amb diferents tons de color, un toc de beige, un de blau i un de negre fum (fum d'estampa), per a donar el to dels ossos sobre la lluminositat de la imprimació blanca. Finalment, vaig donar un perfil d’ombra a cadascun dels ossos i, a fi d’aconseguir més relleu, uns tocs de llum a l’altre costat de l’ombra.

Fou un treball de moltes hores de feina, doncs, per a la realització dels cincs vestits, dels cascs, guants i sabatilles, incloent-hi els de reserves i, a més, de diferents números, vaig invertir mes de tres-centes hores. Al llarg del temps que va durar la pintada dels vestits, Jo seguia amb la meva tasca creativa com a pintor. Els vestits foren doncs pintats a diferents estones en què jo abandonava els pinzells de la meva obra pictòrica.

El Dijous Sant del 2008, després de més de tres anys de treballar-hi i més de tres-centes hores de feina, els vestits de La Dansa de la Mort, pintats per mi, ballaren a Verges.

 

 

 

 

Jordi Rodríguez-Amat pintant la Dansa de la Mort de Verges

2005 - 2008 / Pintant els vestits de La Dansa de la Mort de Verges

 

 

El conjunt dels cinc vestits

 

Aquí no s'observa les ombres de tonalitat ocre de cadascun dels ossos que podreu veure més avall en altres imatges. Els cinc vestits estan situats davant una paret blanca. Si la paret fos negre o bé d'un color fosc no es veurien amb aquesta claredat.

 

2005 - 2008 / Els vestits de La Dansa de la Mort de Verges

 

 

Fotografia de caire artístic (Columna vertebral)

 

La columna vertebral o espinada està formada per 33 vèrtebres. Aquí es veuen les 24 articulades i separades entre si i a la part inferior les 9 fusionades (les 5 format el sacre i les 4 del còccix.

 

2005 - 2008 / La Dansa de la Mort de Verges

 

 

Fotografia de caire artístic (Les costelles)

 

Aquí s'observen perfectament les ombres de tonalitat ocre de cadascun dels ossos. De nit no es veuen amb la claredat que es veuen de prop, però donen més lluminositat i relleu als ossos.

En anatomia, les costelles s'articulen amb la columna vertebral i amb l'estèrnum formant la caixa toràcica. Les costelles envolten el tòrax i, tot i que, segons el Gènesi, els homes tenen una costella menys que les dones ja que les dones foren creades a partir d'una costella d'Adam, tant en el homes com en les dones hi trobem 24 costelles (12 parells).

 

 

 

El Capdansaire ( La Dalla )

 

Al capdavant, el conductor del ball, que regeix la dansa i orienta i obre camí als dansaires, va caracteritzat amb la dalla, eina agrícola que amb el seu moviment evoca el fet de tallar vides humanes.

A Verges La Dalla ha donat nom al personatge.

La llegenda inscrita en el mànec de l'instrument: «Nemini parco» ('no perdono ningú'), un dels emblemes típics de les estampes barroques de recordatori de la mort.

Aquí es veu clarament les costelles per davant i per darrere amb les escàpules (omòplats).

Observer l'ílium amb la seva forma ample i acampanat que constitueix la pelvis.

Aquí també es veuen perfectament el fèmur, la tíbia i el peroné. El fèmur és l'os més llarg i fort de l'esquelet humà. S'articula amb el coxal per l'extrem superior, i amb la ròtula i la tíbia per la part més distal. La tíbia és, després del fèmur, l'os més llarg del cos humà. Es troba en la part anterior i interna de la cama, paral·lela i a un costat del peroné. El peroné és més petit que la tíbia i, en proporció a la seva longitud, el més prim de tots els ossos llargs.

A la fotografia de l'esquerra es veu també com l'húmer s'articula a l'omòplat.

 

 

 

 

En aquesta fotografia es veuen, en l'esquelet de la dreta, els ossos del braç: l'húmer, el radi i el cubit. L'húmer s'articula a la part superior amb l'escàpula i a la part inferior amb el cúbit i amb el radi, per mitjà de l'articulació del colze. L'esquelet ossi de l'avantbraç està compost per dos ossos llargs: el radi i el cúbit.

 

 

Fotografia de caire artístic

2005 - 2008 / La Dansa de la Mort de Verges

 

 

La Bandera i els Platets

 

La Bandera és el personatge que s’ubica al centre de la dansa i els Platets, format per dos infants, porten platets plens de cendre. D'aquí no res tots serem cendra.

 

2005 - 2008 / La Dansa de la Mort de Verges

 

 

La Dalla i La Bandera

 

La Dalla "Nemini parco". La Bandera "Lo temps és breu"

 

2005 - 2008 / La Dansa de la Mort de Verges

Fotografia de caire artístic

2005 - 2008 / La Dansa de la Mort de Verges

 

 

El Rellotge

Cal estar preparats perquè a qualsevol hora podem morir.

.

2005 - 2008 / La Dansa de la Mort de Verges

 

 

Fotografia de caire artístic

 

 

Per a veure ballar La Dansa de la Mort, Un video de Jordi Roca i Rovira, premeu sobre de la següent imatge.

 
A Centre d'art contemporani Rodríguez-Amat
www.rodriguez-amat.cat