Juan José  VAQUERO FOZ

PINTOR

Juan José Vaquero Foz

 

 

Juan José Vaquero Foz

Fuerza contra fuerza / Oli sobre tela / 89 cm x 160 cm

 

 

Vaquero Foz és un pintor que s'apropa a l'art després de molts anys de vocació no acomplida. És a partir del 1974 quan, després de llicenciar-se per la Facultat de Belles Arts de Barcelona, emprengué un llarg període de creació, caracteritzat per la constància en el treball, i que portà l'artista per camins marcats per una forta personalitat dins d'un expressionisme d'arrels hispàniques.

El 1976 fundà el grup Trioom i començà tot un seguit d'exposicions que el dugueren, el 1989, a penjar la seva obra a la Galeria del Consell d'Europa a Strasbourg.

La seva pintura manifesta un alt grau de passió per una irrealitat màgica. És una pintura visceral i impulsiva, marcada per una pinzellada valenta i de colors tenebrosos.

Tot i conèixer l'obra dels pintors expressionistes d'arrels dionisíaques, Vaquero Foz és un pintor que segueix un camí personal. El seu és un món fantasmagòric, batut per una forta imaginació il.lusòria, que colpeja els esperits d'incerts neguits. La seva és una obra mancada de valors intel.lectius, però, plena de valors impulsius i sensitius alhora. Imatges sinistres de personatges desfigurats, esperits malèfics i espectres al.lucinatòris conformen l'obra d'un artista temperamental que utilitza la pintura per expressar la seva lluita interior en forma d'imatges lliures, desfigurades, depriments i tètriques.

En general, els artistes no tenen un coneixement cognoscitiu absolut del seu art, ni tan sols del fet artístic a l'entorn històric del qual ells es mouen. De fet, el coneixement no és un acte purament reflexiu, doncs, tot un seguit de valors sensitius, no controlables per la ment, intervenen en l'aprehensió subjectiva del fet plàstic o artístic. Vaquero Foz, com qualsevol altre artista, no controla el procés creatiu per mitjà d'un pur discerniment cerebral. Ben al contrari, per a ell l'art és un llenguatge que li permet, un cop generat el seu codi plàstic, o gramàtica visual, expressar el seu propi ego, la seva pròpia individualitat i aixó, d'una manera pura i simplement sensitiva.

Davant d'aquesta pintura pot aparèixer el dubte de la contemporaneïtat, doncs, Vaquero Foz, no és l'artista que investiga camins innovedors, regits per principis cognoscitius. Aquesta és una actitud que no sembla preocupar l'artista. Malgrat aixó, Vaquero Foz és un artista d'avui. Ho és per la forta abstracció de les imatges i per un concepció lliure i personal del principi creatiu, en una línea d'absoluta llibertat.

Tècnicament és una pintura d'una pinzellada ràpida i fàcil, però que exigeix un gran domini de l'acció i del traç. Pintura monocroma, dominada per colors freds; terres, negres, blaus, etc.

L'artista fa poca o cap concesió a un treball acurat. El seu mètode es basa en una execució ràpida de traç segur, amb rascats amb el mànec del pinzell, sobre la pintura fresca, grafiant imatges esquemàtiques, moltes vegades enfrontades amb d'altres, en una composició oposada i simètrica.

La visió conjunta de l'obra de Vaquero Foz mostra un domini de la tècnica, aconseguit al llarg de molts anys de treball. L'obra acabada mostra una pintura fresca, en la que l'artista ha sabut, en quin just moment, calia deixar el quadre.

Jordi Rodríguez Amat

 

Juan José Vaquero Foz

Títeres / Oli sobre tela / 116 cm x 89 cm

 

 

Juan José Vaquero Foz

 

 

Estamos ante un tremendo pintor, nacido de una lucha interna abrumadora, con una carga expresiva envidiable, dispuesto a contar sus mundos al mundo.

Elvira Banzo

 

 

...ruptura con todo lo convencional: invención de imagen, protagonismo de color sobre color, aventura del trazo.... suma del todo, que culmina en una personal, por creativa, pintura en la que el signo y el trazo, el gesto y la mancha, la descripción y la abstracción, el dato de raíz objetiva y el nacido de la pura imaginación -tal vez del sentimiento- se dan cita.

Francesc Galí

 

 

...emprende el camino por los horizontes de su reprimido instinto y se muestra como un gigante plástico, escribiendo en el mundo pictórico, páginas originales, rotundamente revolucionarias, firmes en el sendero de la más dramática expresión.

Luciano Vergara.

 

Biografia

Juan José VAQUERO FOZ

 

1927 .- Neix a Castelserás (Teruel).

1974 .- Llicenciat per la Facultat de Belles Arts de Barcelona

Exposicions individuals:

1976 .- Galeria Itxaso. Zaragoza.

1979 .- Galeria Nartex. Barcelona.

VII Bienal Internacional de l'esport. Barcelona.

1981 .- Galeria Joan de Serrallonga. Barcelona.

1984 .- Sala de la Fundació La Caixa. Barcelona.

1985 .- Ajuntament d'Alcañiz. Teruel.

.- Institut d'Estudis Ilerdencs. Lleida.

1987 .- Museu provincial de Teruel

1988 .- Mas de las Matas. Teruel.

1989 .- Galeria del Consell d'Euorpa. Strasbourg.

1990 .- Caja de la Inmaculada. Zaragoza.

.- Galeria Tramontan. Palamós.

1992 .- Galeria Tramontan. Palamós.

.- Palau d'Empreses. Perpinyà.

.- Galeria Tramontan. Barcelona.

.- Galeria Itxaso. Zaragoza.

1993 .- Centre Cultural Can Negre. Sant Joan Despí.

.- Galeria Cimentada. Oviedo.

1995 .- Centre d'Art Contemporani. Fundació Rodríguez Amat

1997.- Casa Badia. Fundacio Caixa Castelló.

 

Galeria Virtual de Creadors de la Fundació Rodríguez-Amat

www.rodriguez-amat.cat