BIOGRAFIA 

Jordi Rodríguez-Amat va néixer en una casa situada en el carrer major de Sta. Coloma de Gramenet el dia 2 de novembre de 1944.

 

Carrer Major de Sta. Coloma de Gramanet

Finestra de l'habitació on vaig néixer

 

Quadre del pintor Damià Roig, un pintor local

 

 

Segons em van explicar els pares moltes i moltes vegades, el meu naixement fou una veritable epopeia. La mare va començar a sentir les primeres contraccions al voltant de les nou del vespre. Era una nit de gran tronada. Llamps i trons il·luminaven el cel i queia un gran diluvi. El pare, de corra-cuita, va anar a buscar la llevadora. La Pepita, la meva germana, tenia deu anys. Eren dos quarts de deu quan jo encara no havia tret el cap que se’n va anar la llum. Corrents, escalfant aigua i cercant espelmes. Va ser a tres quarts i cinc de deu quan, amb una forta tronada celestial, caient aigua a dojo i a la llum de les espelmes, vaig fer la meva entrada en aquest món.

 

 

A l'edat d'11 anys deixa l'escola primària i comença a treballar els matins de pintor de parets amb el seu pare. Per les tardes assisteix a les classes de dibuix i pintura que el pintor i cartellista català Josep Alumà Sanz impartia a casa seva, a la Gran Via de Barcelona. Era una escola privada que aquest pintor havia creat amb el nom de Liceo las Artes. Els vespres assisteix a l'Escola de Mestres Pintors i Decoradors on aprèn les tècniques de la retolació, les imitacions de marbre i fusta i les de daurats i policromats, obtenint el títol de Pintor Decorador el juny de 1960. A partir dels 11 anys, mentre assiteix a aquestes escoles, els matins, dissabtes i evidentment durant les vacances treballa de pintor de parets amb el seu pare, un reconegut pintor de parets de Sta. Coloma de Gramenet. El dia que va complir 15 anys el pare li diu: a partir de demà facturaré les teves hores d'operari de primera especialista. Avui això seria absolutament inpensable.

El mes de setembre d'aquest mateix any, 1960, a 15 anys d'edat, ingressa a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona situada en el carrer d'Avinyò de la ciutat comtal. Amb 19 anys acaba els estudis d'aquesta escola i obtè el títol de Professor de Dibuix. Posteriorment, havent fet el batxillerat, obtindrà els títols universitaris de Llicenciat en Belles Arts i Arquitecte Tècnic.

Entre el 1965 i el 1969, Jordi Rodríguez-Amat resideix alternativament a Barcelona, París i Munic, ciutats aquestes on realitza llargues estades i on descobreix tot el món de l'art contemporani. A partir del 1970 s'instal·la a Barcelona i a Sta. Coloma de Gramenet, tot continuant una forta tasca artística i creativa. Actualment, i des de l'any 1994 resideix a Les Olives (Garrigoles), un poble pagès situat en el bell mig de l'Empordà, i on va crear la Casa-Taller, Fundació Jordi Rodríguez-Amat, on s’hi exposen més de quatre-cents obres, un 10% de la seva creació artística.

 

ACTIVITAT ARTÍSTICA 

L'activitat artística de Jordi Rodríguez-Amat es concreta en una constant producció a l'àmbit de totes les arts plàstiques: pintura, escultura, fotografia, obra gràfica, etc. La seva obra artística s'ha creat al llarg de setanta anys ja que va rebre les primeres nocions de dibuix a l'edat de cinc anys, tot realitzant nombroses exposicions individuals i col·lectives. Es calcula la seva producció artística en molts i molts milers d'obres.

 

ACTIVITAT DOCENT

Jordi Rodríguez-Amat ha realitzat al llarg de més de 30 anys una activitat pedagògica com a professor de dibuix, art, història de l'art, geometria descriptiva, etc. Ha estat professor a diferents escoles privades i instituts d'ensenyament secundari, a l'Escola de Mestres de la Universitat de Barcelona i a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials a Terrassa. Després d'uns anys d'activitat docent com a cap del batxillerat artístic de l'I.E.S. de la Bisbal d'Empordà, l'any 2004, Jordi Rodríguez-Amat va deixar l'activitat docent per a dedicar-se plenament al món de la creació artística.

RESUM BIOGRÀFIC 

ESTUDIS I CURSOS FORMATIUS I ACTIVITATS ARTÍSTIQUES I DOCENTS

.- Liceo Las Artes (Josep Alumà Sans) 1956 - 1960

.- Oficial pintor decorador. Escola de Mestres Pintors i Decoradors de Barcelona 1957 - 1960

.- Estudis a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona (1960 - 1964) amb l'obtenció del títol de Professor de Dibuix

.- Llicenciat en Belles Arts (Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona) 1970

.- Residència i estudis lliures a París. 1965

.- Arquitecte Tècnic (Escola d'Arquitectura Tècnica de la Universitat Politècnica de Catalunya) 1972

.- Cursos de doctorat a l'Escola Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya

.- Estudis de llengua i literatura francesa a l'Univesité de Dijon

.- Titulat per la EOI en llengua francesa (Escola oficial d'Idiomes de Barcelona)

.- Estudis de llengua anglesa a l'Institut americà de Barcelona.

.- Estudis de Llengua alemanya (Goethe institut de Heidelberg) (Goethe institut de Munic)

.- Professor de Dibuix, d'història, d'història de l'art, de matemàtiques, de llengua i literatura francesa en escoles privades.

.- Catedràtic de batxillerat i professor en diversos Institus públics. Va superar les oposcions a catedràtic de batxillerat amb el número 1 sobre un centenar d'opositors de tot l'estat espanyol. Podeu veure dos dels treballs realitzats per aquestes oposicions en els següent enllaços: Dibuix del natural. Projecte de monument. La tercera prova fou una exposició oral sobre la secció plana d'un cilindre en el sistema cònic i no va ser gravada en video.

.- Vint anys preparant llicenciats en Belles Arts per a les oposicions a professor de dibuix d'Instituts públics de Catalunya en el Col·legi de Doctors i Llicenciats en Belles Arts.

.- Professor de dibuix i pedagogia del dibuix a l'Escola de Mestres de l'Universitat de Barcelona.

.- Professor de Geometria Descriptiva a l'Escola Superior d'Enginyers Industrials de Terrassa (Universitat Politècnica de Catalunya).

.- Va crear i dirigir fins a la jubilació el batxillerat artístic de l'Institut de La Bisbal d'Empordà.

.- Residència artística i estudis de llengua xinesa a Beijing (Octubre, novembre, desembre 2007)

.- Constant activitat creativa des de l'edat d'onze anys

.- Nombroses exposicions en galeries d'art i altres centres i museus.

.- Creació de la Casa-Taller, Fundació Rodríguez-Amat. www.rodriguez-amat.cat.

 

Jordi Rodríguez-Amat s'ha dedicat molts anys a l'activitat docent, la qual cosa li ha permès, a més de satisfer el seu esperit vocacional de transmetre coneixements, dedicar-se lliurement a l'activitat creativa sense necessitat d'estar sotmès al mercat de l'art.

Jordi Rodríguez-Amat ha viatjat i residit llargues estades en diferents indrets del món: França, Alemània, Anglaterra, Escòcia, Suècia, Itàlia, Grècia, Egipte, Índia, Estats Units i Xina.

Per mitjà dels seus estudis de llengües, parla i escriu correctament cinc idiomes: Català, Espanyol, Francès, Anglès i Alemany. Tot i que parla Xinès ha decidit de no conrear més aquesta llengua.